Rabu, 3 Julai 2019

Optimumkan ruang pada kabinet anda

Assalamualaikum,

Hari ini saya, Khairul Anwar dari kabinetdapur.my ingin berkongsi dengan anda bagaimana cara lagi untuk mengoptimumkan ruang dapur anda. Terutamanya sekali bagi mereka yang tinggal di apartment yang mempunyai ruang kawasan daopur yang sempit.

Sudah tentu, pertama anda perlukan ruang kabinetdapur, yang anda gunakan untuk menyimpan barang-barang keperluan samada di bahagian dinding ataupun di bahagian bawah. Bagi rumah apartment, kami mengsyorkan anda untuk membuat kabinet “full height” sebab ia lebih mengoptimumkan ruang yang ada untuk penyimpanan kabinet

Anda sudah ada kabinet? Tapi masih lagi tidak cukup. Tahukah anda, anda lagi satu ruang pada bahagian kabinet anda yang anda tidak gunakan dengan baik lagi. Iaitu : Pintu

Apa yang anda perlu buat adalah membeli hooks yang berkualiti di mana-mana DIY, anda juga boleh membeli bar handle dan diletakkan di bahagian belakang pintu untuk anda sangkut barang-barang yang anda selalu guna. Sebagai contoh sudip, ataupun kain yang kering.

Syaratnya, adalah barang tersebut hendaklah ringan, tidak terlampau berat, jika terlampau berat, ia akan merosakkan hinges pada bahagian pintu tersebut.

Kami mengesyorkan kepada anda untuk sangkut, cawan coffeem sudip dan senduk yang telah dikeringkan, ataupun sangkut kain kotor yang kering dan bersih untuk digunakan pada masa hadapan.

Bahagian pintu yang kami syorkan pertama, bahagian pintu di bawah sink dan dapur, kemudian bahagaian pintu di bahagian bawah, Jika anda masih memerukan, anda boleh gantung di bahagian pintu di bahagian atas. Yang penting, anda perlu pastikan bahawa pintu kabinet anda dapat ditutup.


Terima kasih.



Jumaat, 12 Oktober 2018

Keselamatan gas silinder di rumah anda.




Saya yakin dan percaya ramai antara kita yang selalu terdedah kepada bom jangka. Iaitu gas siliender di rumah anda, dan saya yakin ada antara rumah kita mempunyai lebih daripada satu gas silinder memasak. Jarang lagi rumah, di Malaysia ini menggunakan sistem elektrik untuk memasak, memandangkan ia memerlukan banyak modifikasi

Ia sebenarnya satu benda yang selamat jika anda menitik beratkan keselamatan di rumah.

Pertama, pastikan ada pengudaran yang baik di dapur anda, dimana tingkap di buka dan tiada udara terperap di di bahgian dapur anda. Keadaan ini membahayakan jika berlaku kebocorna gas silinder, dimana pada waktu itu, gas daripada bahagian yang bocor itu akan berkumpul di bahagian dapur dan boleh menyebabkan kebakaran.

Jika anda terbau gas, jangan ambil enteng dengan bau tersebut, terus ke bahagian dapur dan asingkan antara gas dan injap dapur anda, dan pastikan ianya tertutup. Kemudian matikan bekalan elektrik di rumah anda, dan juga paling penting tidak menyalakan api.

Jangna letak barang-brang mudah terbakar berhampiran dapur anda.


Isnin, 27 Ogos 2018

Tips untuk mendapatkan dapur yang bersih!

Tips : Untuk betul-betul anda dapat pastikan bahawa dapur anda betul-betul bersih dan selamat digunakan

Selalunya, di mana bahagian dapur anda yang tercemar dengan bacteria. Jawapan dia adalah papan pemotong daging. Macam tak percaya kan, tapi kalau x percaya boleh check balik, papan pemotong tue ada yang dah sampai hitam dah. Kalau yang dah hitam tue, boleh gi tukar sekarang. 

1. Basuh buah-buahan yang berkulit.
Sebelum anda semua potong buah-buahan tersebut, termasuk sebesar tembikai, basuh la dulu, permukaan tembikai itu dengan air sink, ditakuti racun ataupun bakteria yang terkumpul di bahagian kulit buah-buahan tersebut, boleh termasuk ke permukaan dalam setelah di potong. Kalau dapat dengan air yang sedikit suam pun ok. 

2. Masak dengan suhu tinggi
Sekarang ini, amat jarang kita lihat dapur kita mempunyai thermometer di dapur. Tetapi bagi mereka yang suka masak "Half cooked" anda harus pastikan bahawa daging yang di masak telah mencapai suhu optimum, sebagai contoh masak ayam half cooked mesti mencapai suhu lebih daripada 74 degree Celcius.

3. Bersihkan span.
Kalau boleh tukarlah span setiap seminggu atau dua minggu. Janganlah menggunakan span basuh pinggan itu sampai sebulan. Dan pastikan bahawa span itu kering selepas digunakan

4. Guna dua papan alas pemotong
Satu untuk daging, dan satu lagi untuk sayur. Dan gunakan dua jenis pisau, pisau untuk daging dan sayur. 

5. Bersihkan peti ais anda
Saya tahu, perkara ini adalah perkara yang paling jarang di lakukan. Sebab leceh nak keluarkan semua makanan. Buatlah setiap dua minggu. Dengan menggunakan air panas dan sabun. GUnakan dettol pun boleh jugak. Jangan ingat, di dalam peti ais tiada bakteria. Bakteria ada, cuma dia tak aktif di cuaca di luar sahaja. 

6. Bersihkan tangan
Macam nie cara basuh tangan yang betul, terutama sebelum makan. Paling kurang, 20 saat. Sabun di bahagian luar tangan dan celah-celah jari anda. Dan pastikan tangan anda betul-betul kering selepas di basuh. Gunakan tissu atau kain yang kering, jangan guna semula kain yang basah. Saya tahu, sebab kadang-kasang sebelum makan tue lapar kan, sebab itu basuh tangan pun lebih kurang ja sebelum makan. 
Kebersihan dapur, adalah perkara yang penting, sebagaimana kita menitik berat kedai makanan yang diberi A dalam aspek kebersihan, begitu juga dengan dapur kita. Mesti kelas A dari aspek kebersihan. 


Ikhlas dari
Team, Kabinet Dapur.my

Jumaat, 2 Februari 2018

Bagimana membaca meter AIR?

Assalamualaikum

Hi,
Hari ini dapat surat daripada Syabas yang menyatakan bahawa bil semasa kami adalah bernilai RM2,xxxx.00 amat tak logik uintuk rumah kami ini, sedangkan sebelum ini kami tidak pernah membayar apa-apa bil air. Kerana penggunaan Paip yang baru dan menjimatkan dan kami pastikan semua pipe di rumah kami tutup dengan kemas jika tidak digunakan. Kami tidak bayar bil air sebelum ini kerana berada dalam subsidi daripada kerajaan negeri Selangor

Jika ada mana-mana kepala pipe di rumah kami yang bocor, cepat2 kami mengambil tools yang ada, pergi ke hardware dan tukar pipe tersebut.

Apa yang kami nak share dengan anda, betapa terkejut dengan bil. Saya terus check semua pipe ada bocor ke tidak. Sebab di rumah kami, kami pastikan boleh nampak jika ada air melempah tangki. Dan saya mula-mula cemas bila tengok sekali air dibuka, laju sahaja meter ini. Meter rosak kah?

Sebenarnya meter tak rosak, cuma cara pembacaan sahaja kene pandai.||





Ini gambar meter rumah saya, pada no meter ini terdapat no siri meter tersebut iaitu RSYA06XXXXXX itu. So bagaimana cara pembaca meter baca adalah dalam unit m3 (meter padu).
Pada angka tersebut ada jalur berwarna merah dan berwarna putih

Jalur berwarna putih bersama dengan 1(m3) kalau anda lihat pada meter rumah saya ini adalah sebanyak 764(m3)
Jalur berwarna merah pula adalah perpuluhan. iaitu 0.7690.

Next, bagaimana kiraan pada meter rumah anda? Untuk caj bekalan Air yang dikenakan oleh rakyat negeri Selangor untuk pengguna domestik



harga ada pada, bil ini. RM11.40 akan dibayar oleh kerjaan negeri selangor. kemudia 15m3 kedua adalah RM1.03perm3. dan seterusnya adalah RM2.00 per m3.

So daripada kiraan harga RM2,245.45 adalah daripada jumlah penggunaan 1150 meter.

Jika anda terkena bil sebigini banyak, apa tindakan anda perlu lakukan adalah, pergi ke penjabat Bekalan Air, dan laporkan kesalahan pembacaan meter. Zaman teknologi canggih ini, tuan boleh ambil gambar meter anda sekali.


Senangkan baca mter... bukan satu jalur itu satu m3.


Inginkan gambar pemasangan kabine dapur boleh layari www.kabinetdapur.my / www.fb.com/kabinetdapur.my


Sabtu, 2 Disember 2017

Karpet - Bahaya Udara di dalam rumah

Antara cara yang paling biasa digunakan oleh masyarakat kita di Malaysia ini, untuk melihat kawasan tempat tinggal kita seperti sebuah istana dan juga selesa u ntuk duduk di lantai, adalah dengan meletakkan karpet ataupun bahasa dewan pustaka iaitu Permaidani.

Namun keselasaaan dan keindahan lazim mengetahui akan dikongsikan bersama dengan alergen, debu, bakteria dan bahan pencemar lain yang boleh menjejaskan kualiti udara dalam rumah yang sekaligus menyebabkan masalah kepada kesihatan. 

Waalaupun anda meletakkan penapis udara untuk menambah baikan kualiti dalam rumah dan selalu vacuum carpet di rumah anda untuk nampak bersih dan tidak berabuk. Ianya masih lagi menjadi punca utama pencemaran alam sekitar dan kualiti udara dalam rumah anda.

Semakin lama karpet itu dirumah anda semakin tinggi risiko terhadap kesiahatan. Debu, kotoran, bakteria dan kulat (jika karpet anda telah terkkan air dan sering lembab) yang sudah sebati dengan karpet tersebut menyebabkan ianya bertambah sukar untuk di bersihkan termasuk menggunakan bahan kmia. Dan Awas juga penggunaan bahan kimia, ke karpet. Kadang kala, ianya bukan menyelesaikan. Malah memberi keburukan kepada kualiti udara

Masalah kesihatan yang mungkin berpunca kepada karpet adalah, udara yang ada akan masuk ke dalam peparu anda. Dan penyakit tersebut antaranya
  • Masalah pada lapisan kulit
  • Selalu pening kepala
  • Masalah batuk dan sakit tekak
  • Sering keletihan
  • Mata menjadi merah dan kusam
  • Kegatalan pada hidung dan skait tekak
  • Kesukaran bernafas
Bagaimaana, cara untuk menyelesaikan masalah kesihatan daripada karpet anda. Mudah, sahaja iaitu menjaga kebersihan karpet anda termasuk kerap vacuum dan bersihkan karpet.

Di harap, apa yang kabinetdapur.my share kepada anda, menjadi manfaat kepada semua dan kalian semua


Team, KabinetDapur.my
update : 02 Desember 2017

Rabu, 12 Julai 2017

Kabinet di Ruang Makan





Spot the handle!
Spot the aluminium!

Tuan rumah bercadang untuk membuat kabinet ini di bahagian hujung sudut, untuk menyimpan barang. Kedudukan almari di sini di pasang secara wall to wall.

Dan disebabkan dia berdekatan dengan ruang tamu, dimana ramai yang ulang alik. So, owner x nak nampak die adalah almari disitu. So, kami create almari yang tiada handle. dan warna gray ini sebagai kontra kepada warna dinding.

Kami memberi cadangan warna plain ataupun, warna kayu yang coraknya tidak besar. Kenapa kami tidak cadangkan warna kayu yang bercorak besar, kerana, kami takut, jika pemotongan papan dijalankan, corak tersebut tidak bercantum antara satu pintu dan satu pintu. So memang akan sakit mata memandang, sebab die lebih kelihatan berserabut.

So, owner sangat berpuas hati dengan rekaan kabinet kami.
Insyallah.

Pemasangan dijalankan di Hijauan Height, Bangi.

Jumaat, 30 Jun 2017

Pemilihan Kabinet Berwarna Silver



Sumber Gambar Daripada © Krzysztof Strażyński
Pernah atau tidak anda terfikir untuk membuat kabinet dapur menggunakan warna gray. Jika anda berminat untuk membuat kabinet berwarna gray ini... Ini adalah tips daripada kami :

1. Warna Gray yang sesuai digunakan adalah jenis Melamine ABS ( dimana adging di bahagian tepi kabinet menggunakan PVC ). Adging tepi kabinet anda boleh pilih samada gelap sedikit daripada gray yang ada ataupun, anda boleh pilih sama warna. Jika anda memilih warna gray yang berkilat, bagi kami ianya kurang menyerlah.

2. Pintu Kabinet yang digunakan hendaklah tidak mempunyai handle. Termasuk aluminium handle. So, pilih handle yang dibuka dari dalam, lebih sesuai.

3. Permukaan meja, anda boleh pilih warna gray, silver, tetapi bagi kami, kami lebih rekemen kepada anda warna wood. Asalkan warna itu adalah cerah. Bukan kita pilih warna dark wood seperti warna Mahogany. Ia akan lebih menyerlahkan permukaan kabinet

4. Selepas kita memilih untuk gray pada bahagian kabinet, warna kombinasi pada warna dinding yang paling sesuai adalah silver, ataupun white. Bermakna warna dipilih bagi didinding disekitarnya hendaklah berwarna cerah. Supaya ruang kelihatan besar (yes semua orang tahu), dan juga nampak kabinet yang ada disekitarnya.

5. Permukaan dinding, lebih sesuai diletakkan wallpaper ataupun tiles seolah2 ianya adalah simen yang tidak dicat ataupun batu bata yang bersusun. Ataupun anda boleh memilih tiles yang berwarna putih seperti permukaan batu bata.

6. Jika ada langsir dibahagian dalaman rumah. Sesaikan dia dengan warna putih. Kerana dari situ perlukan percahayaan untuk mewarnai dan menerangai kawan sekitar kabinet anda.

7. Pencahayaan amat penting. jika ruang anda besar dan mempunyai tingkap yang besar, ianya tidak akan jadi masalah dari segi pencahayaan pada waktu siang. Bagaimana pula jika pada waktu malam ataupun kawasan tersebut kurang cahaya dan kecil? penggunaan lampu amat penting. Lampu yang sesuai dipilih adalah berwarna putih. Elakkan lampu berwarna kuning, kerana ia boleh menyuramkan suasana anda.

Jika anda memilih konsep gray pada permukaan kabinet anda, anda tidak boleh lari daripada menggunakan tiga element warna, yang penting iaitu Hitam, Coklat dan Putih. Coklat itu mesti dengan urat kayu.

Selamat Mendeco Daripada Kami


Iklas daripada Team :
www.kabinetdapur.my

#
kabinetdapurmurah
#kabinetdapurmy #kabinetdapur #warnakabinet #melamineABS #nasihat #deco #decodapur #dapur #dapurmodern #modernstyle #urbanlifestyle #kitchencabinet #malaysia #klangvalley

Rabu, 28 Disember 2016

Pemasangan Kabinet Dapur Putih menggunakan material Nyatoh





Material : Nyatoh
Warna : Off white
Lokasi : Kajang
Table top : Konkrit table top (by owner), Mieco table top dan Granite table top

Ketinggian Wall Unit : 42" dan 36"
Design Inspiration by Owner, Kabinet Dapur.my add value on it such as louvers door choose the best handle, lift up door and the best size and positioning of kitchen cabinet

Kabinetdapur.my diberi tanggungjawab oleh Puan Hajjah untuk membuat kabinet dapur dan wardrobe di lokasi yang Puan Hajjah minta. Kami memberikan kabinet dapur berdasarkan budget yang diberikan dan paling terbaik yang kami dapat berikan. Sebab kami juga ingin melihat dapur Puan Hajjah cantik. Terima Kasih atas sokongan yang Puan Hajjah berikan kepada kami. 

Rabu, 14 Disember 2016

Perkara yang anda perlu berhati-hati jika ingin menebuk lubang dinding





2 perkara yang kami perlu berjaga-jaga sewaktu memasang kabinet dapur anda, terutamanya aktiviti kami yang melibatkan drill andalah drill pada permukaan dinding anda, dimana di dalam dinding tersebut adanya paip air dan juga wayer elektrik yang masih hidup.

Justeru, bukan kami sahaja, anda juga perlu mengetahui lakaran perjalanan paip tersebut di dalam rumah anda. Sebab ia juga melibatkan aktiviti drill kabinet yang lain juga.

Bagaimana cara untuk mengelakkan jadinya kebocoran elektrik dan air semasa drill
1. Jika rumah baru, dapatkan plan dengan pemaju
2. Jika pengubahsuaian baru, dapatkan kawasan yang diletakkan wayer hidup dan paip air dengan kontraktor
3. Ambil gambar setiap hari kerja2 pemasangan dijalankan. Dalam gambar tersebut adanya gambar kawasan dinding yang telah dipecahkan untuk dimasukkan wayar dan juga paip air (termasuk air aircond)

kawasan manakah yang penting
1. Kawasan bilik air,
2. kawasan bilik terutamanya bawah aircond, kerana disitu terdapat
paip untuk mengeluarkan lebihan air daripada pengahawa dingin
3. Kawasan dapur, terutamnya atas tiles dinding yang separuh (60" inch daripada lantai) di atas konkri table top.
4. kawasan kabinet tv dan kawasan yang hendak diletakkan wardrobe, jika terdapat wayer dan aircond di dinding tersebut.

Bagaimana cara kami untuk mengenal pasti kawasan tersebut mempunyai saluran air ataupun wayer hidup
1. Dengan melihat struktir dinding yang telah ditinggalkan berplaster
2. Dengan menggunakan alatan seperti Bosch Metal Detactor
3. Bertanyakan dengan tuan rumah jika mengetahui

Jika kawasan tersebut telah mempunyai tiles ataupun wallpaper, ia adalaah amat rumit untuk kami, atapun jika setelah mereka tanam paip air ataupun water elektrik hidup mereka plaster semula keseluruhan dinding semula.

Khairul Anwar
019 271 7006
khairul@kabinetdapur.my